NEW,

ORADAN BURADAN

Ekim 28, 2012 mavibeyazyemekler 0 Yorumlar

                  ÇEŞMEALTI

                  İzmir merkeze, yaklaşık 40 km. mesafede  Çeşmealtı'ndaydık geçtiğimiz günlerde. Arkadaşlarımızın güzel evine ve sofralarına konuk olduk. Çeşmealtı, adının aksine Çeşme'ye yakın değil. Urla ilçesine yaklaşık 5 km. mesafede, sakin bir sayfiye yeri. Yaz aylarında, günübirlik gidip gelebildiğimiz, denize girebildiğimiz  bir yer. Ama artık havalar soğumaya başladığı için denizi uzaktan seyrettik sadece. Ormanda kısa bir yürüyüş yaptık. Güzel manzarayı seyrettik. İşte ordan sizlerle paylaşmak istediklerim;


Orman içinde yaptığımız yürüyüşten  resimleyebildiklerim. Çeşmealtı'nın tepeden görünüşü ve adalar.



Güzelbahçe yönüne bakış.



                   Bu bölgede sıkça bulunan sakız ağacı. Üzerindekiler ise bu mevsimde görülen meyveleri. Ağaç dedik ama aslında çalılık, bodur bir bitki. Görüntüsü de kokusu da çok hoş. Sakız bu bitkinin gövdesinde yapılan çiziklerden salgıladığı reçineden elde ediliyor. Boya,gıda, ilaç, kozmetik ve içki hammaddesi olarak kullanılıyor. Son bir bilgi, bu bitkinin Yunanistan ve Yunan adalarından dışarı çıkarılması yasakmış.


                          Bu bitkiyi tanıdınız mı? Doğrusunu isterseniz ben, dalında ilk defa gördüm. Daha önce pazarlarda köylülerin toplayıp getirdiklerini görmüştüm.



Tadı incire benzeyen, çok lezzetli ama çok da çekirdekli küçücük bir yabani yemiş.Fakat çok faydalı bir bitkiymiş. Kısa bir bilgi; Zehirli hayvan sokmalarında yaprağı ve filizi; ishali kesmek için, kalbi kuvvetlendirmek için veya böbrekleri çalıştırmak için meyvesi iyi gelirmiş.

Bu güzel çiçekler de,  koca yemiş ya da dağ çileği diye adlandırılan bitkinin. 5-10 metre boya kadar yetişen bir bitki. Bu çiçekler, önce sarı sonra da kırmızı meyveler haline geliyor. Ben çiçeklerine de bayıldım.



Yürüyüşe giderken, yanımıza topladıklarımızı koyacağımız kaplar alıp gitmiştik. Ama maalesef tam kızarmamışlardı. Sadece uzaktan fotoğraflayabildik. Bu kadar yazmışken yararlarından bahsetmeden geçmek olmaz.Vücuda yararları; Ateşi düşürür, sinirleri kuvvetlendirir, tansiyonu düşürür, mide, bağırsak tembelliğini giderir, vücut direncini artırır, cildi güzelleştirirmiş.Yani her derde deva  : ) 



                               Bunlar da meşe palamudu. Doğal ortamda hayvanların daha sonra tüketmek için saklayıp toprağa gömmesi sonucu yetişiyorlar. Ülkemizde yetişen birçok türü varmış. İlaç hammadesi olarak kullanılıyormuş.

  Meşe palamudundan bu kadar bahsedince "Sid"den bahsetmemek de olmazdı. Nam-ı diğer "Buz Devri" serisinin meşe palamudu canavarı :)

0 yorum: